Recept
Nedan har vi listat några recept som vi tycker passar extra bra tillsammans med vårt kött.
Smaklig måltid!
4 portioner
500 g innanlår, strimlat
1 msk smör
salt och svartpeppar
200 g orange flesh eller nätmelon, 2X2 cm kuber
200 g honungsmelon, 2X2 cm kuber
200 g grodskinnsmelon, 2X2 cm kuber
1 röd chili, hackad
röd och grön romansallat, riven
4 tjocka skivor lantbröd, i kuber
2 msk olivolja
1 krm kajennpeppar
sangogroddar/ valfria groddar
Dressing:
3 msk rapsolja
1 ½ msk hallonvinäger
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk färsk timjan, hackad
Gör så här
Blanda samman alla ingredienser till dressing. Ställ svalt till servering. Fräs köttet och krydda med salt och peppar. Låt melonsorterna dra tillsammans med chili. Vänd brödet i olja och peppar. Stek gyllenbrunt och låt svalna. Blanda kött, melon, sallat och bröd. Strö över groddar. Droppa dressing över före servering.
8 portioner
1 kg grytbitar av nöt, högrev eller bog
4 gula lökar, skivade
2 msk smör
½ dl tomatpuré
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 liter köttbuljong
10 potatisar, tärnade
2 röda paprikor, strimlade
2 tsk oregano
salt och malen svartpeppar
Till servering:
3 dl matlagningsyoghurt
grovt bröd
Gör så här
Fräs löken i matfett i en stor gryta. Bryn köttet, lite i taget, i grytan. Tillsätt tomatpuré, vitlök och buljong. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 45 minuter tills köttet är mört. Tillsätt potatis, paprika och oregano. Sjud ytterligare ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Servera med yoghurt och bröd.
Tips: Låt gärna soppan stå kallt över natten. Den blir ännu godare dagen därpå.
4 portioner
500 g kokt, rimmad oxbringa, skivad
200 g vaxbönor
salt
200 g morötter, gul och orange, i stavar
200 g persiljerot, i stavar
1 msk smör
100 g färsk bladspenat
4 msk grov skånsk senap
1 knippe gräslök, skuren
senapsört
Dressing:
3 msk rapsolja
1 ½ msk hallonvinäger
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk färsk timjan, hackad
Grov skånsk senap
Gör så här
Blanda samman alla ingredienser till dressing. Förväll bönorna i kokande saltat vatten. Spola av lätt i kallt vatten. Blanchera morötter och persiljerrot lätt i vatten och smör. Låt svalna. Bottna med spenat, rotsaker och bönor. Lägg på köttet och toppa med senap och gräslök. Dekorera med senapsört.
Örtrimmad tjälknöl med sallad på röda linser och fetaost
Foto: Daniel Hertzell / Recept från Svenskt Kött
Tjälknöl 8 portioner:
1 kg nötstek av fransyska eller ytterlår, djupfryst
2 ½ dl vatten
3/4 dl salt
2 tsk socker
2 tsk svartpepparkorn, krossade
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Sallad 4 portioner:
4 dl röda linser
8 dl vatten
2 tsk salt
1 kruka romansallat
1 zucchini, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
10 cm purjolök, strimlad
150 g fetaost, smulad
Dressing:
½ dl tomatpuré
½ dl vatten
½ dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
½ dl färsk basilika, hackad
salt och peppar
Gör så här
Värm ugnen till 80°. Lägg det frysta köttet på galler med en plåt under. Låt stå i ugnen över natten ca 8 tim. Sätt i digitaltermometer när köttet tinat efter 23 tim. Stek till innertemperatur 60-65° för rosa stekt och 70°C för genomstekt. Blanda vatten salt och kryddor till en lag och lägg ner det varma köttet. Låt dra 2 tim. Servera kall i tunna skivor. Koka upp linserna i saltat vatten, tag av kastrullen och låt dra under lock 15 min. Blanda samman alla ingredienser till dressing. Blanda alla grönsaker och ost. Häll över dressing.
4 portioner
4 skivor entrecote à 125 g
salt och malen vitpeppar
Potatissallad:
200 g späda morötter, sneda slantar
200 g grön sparris, 5 cm stavar
1 ½ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk grovkornig senap
salt och vitpeppar
500 g kall kokt potatis, skivad
100 g rädisor, i halvor
Gör så här
Potatissallad: Koka morötter och sparris i lättsaltat vatten. Blanda creme fraiche, majonnäs och senap och krydda med salt och peppar. Blanda alla grönsaker och potatis i en skål och häll över dressingen. Grilla köttet i grillpanna eller på grill 2-3 minuter per sida. Servera köttet till potatissalladen.
4 portioner
600 g stor fransyska
1–2 msk rapsolja
1 röd chilifrukt, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar, malen
1 tsk spiskummin
½ dl vatten
Guacamole:
2 avokado
½ tsk sambal oelek
1 tomat, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk pressad lime
½ tsk salt
1 krm svartpeppar, malen
Till servering:
Blad av hjärtbladssallad eller grönsallad
Tomater
Rödlök, tunt skivad
Färsk koriander
Jalapeño, skivad
Gräddfil
Gör så här
Frys in köttet, ta det ur frysen och låt det tina ett par timmar tills det är halvtinat. Skär det till skav, dvs i millimetertunna skivor. Det är lättare att skära köttet riktigt tunt när det är fruset. Hetta upp en stekpanna med olja och stek kött, chili, vitlök, lök, tomatpuré och kryddor i två omgångar. Stek i några minuter, tillsätt vatten och fortsätt att steka tills vattnet har kokat bort.
Guacamole: Mosa fruktköttet från avokadorna med en gaffel, tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät blandning, använd stavmixer. Servera köttet som green taco i salladsblad med guacamole, tomat, rödlök, jalapeño och gräddfil. Strö över koriander.
4 portioner
300 g platt fransyska, finmalen
½ dl japansk soja
1 msk dijonsenap
pressad saft av 1 citron
1 tsk svarta sesamfrön
1 tsk wasabi
1 bit färsk, skalad ingefära, fint riven
1 vitlöksklyfta, finhackad
Sallad:
1–2 morötter
100 g färska sockerärtor
½ purjolök
2–3 pak choi
Majonnäs:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1/2 msk pressad lime
1 dl sesamolja
2 dl neutral rapsolja
Färsk, riven ingefära
Saft av pressad lime
2 tsk svarta sesamfrön
Gör så här
Blanda soja, senap, citronsaft, sesamfrön, wasabi och ingefära till en marinad. Platta ut det finmalda köttet och droppa över hälften av marinaden ca 10 min före serveringen. Skala och hyvla morötterna och strimla grönsaker till salladen, lägg dem i en skål och blanda med resten av marinaden.
Gör majonnäsen: Blanda äggulor, senap, salt och limesaft i en skål. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan, när majonnäsen börjar tjockna, i en tunn stråle under ständig vispning. Smaksätt med ingefära och ev mer limesaft och salt.
Lägg kött och grönsaker på ett fat, spritsa eller klicka på majonnäs och strö över svarta sesamfrön.
Tartar på kalvinnanlår med semitorkade oliver, koriander och päron
Foto: Okänd / Recept från Svenskt Kött
4 portioner
400 g kalvinnanlår
100 g svarta oliver
1 tsk chiliflakes
1 schalottenlök, finhackad
2 päron
1 kruka färsk koriander, hackad
Olivolja
Salt
Gör så här
Sätt ugnen på 70˚. Skär oliverna i små bitar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och torka dem i ugnen ca 1 tim. Låt dem svalna på plåten. Skär köttet i små, fina tärningar och blanda det med chili, salt och schalottenlök. Skär päronen i tunna skivor med mandolin eller vass kniv, salta lätt på skivorna. Fördela det kryddade köttet på tallrikar, strö över oliver och koriander, täck med päronskivorna och droppa över olivolja.
Marinerad, grillad flankstek med rödvinssås och varm broccolisallad
Foto: Daniel Hertzell / Recept från Svenskt Kött
4 portioner
800 gram flankstek
Marinad:
1 dl rött vin
½ dl olivolja
2 msk timjan
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
Rödvinssås:
1 schalottenlök, finhackad
2 tsk timjan, torkad
1 msk smör
5 dl kalvbuljong (vatten och koncentrerad kalvfond)
1 ½ dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 tsk flytande honung
1 tsk kinesisk soja
1 msk majsstärkelse + vatten
salt och malen svartpeppar
Varm broccolisallad:
1 purjolök, strimlad
600 g broccolibuketter
2 msk smör
1 dl vatten
½ dl rött vin
1 msk flytande honung
salt och malen svartpeppar
1 påse (ca 70 g) färsk spenat
Gör så här
Blanda samman ingredienserna till marinaden i en skål och lägg ner köttet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 2 timmar. Ta fram det i god tid så att det är rumsvarmt när det ska grillas.
Rödvinssås:
Fräs lök och timjan i smör, löken ska inte få färg utan bara bli mjuk och genomskinlig. Tillsätt buljong, vin, tomatpuré, honung och soja, låt småputtra i 25 ̶ 30 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Blanda samman majsstärkelsen med några matskedar kallt vatten och vispa ner blandningen i såsen och krydda med salt och peppar.
Varm Broccolisallad:
Fräs purjolöken i smör tills den mjuknat, tillsätt broccoli, vatten, rödvin, honung, salt och peppar. Sjud under lock tills broccolin mjuknat, ca 5 minuter. Vänd ner spenatbladen.
Grilla köttet ca 10 minuter på varje sida. Låt det vila i smörpapper 10 minuter före servering.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskeltrådarna och servera med rödvinssåsen och de varma grönsakerna.
4 portioner
1 skomakarbit, ca 1 kg
Salt
Peppar
2 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
4 tomater
Svartpeppar
100 g parmesan- eller lagrad prästost, grovriven
2 kvistar färsk timjan, avrivna blad (utan stjälk)
2 kvistar bladpersilja, hackad
Gör så här
Börja med att skära bort den översta delen av köttet på skomakarbiten, den som ligger ovanpå senan som löper genom köttet. Skär sedan bort själva senan. (Den bortskurna köttbiten kan frysas in och användas senare, t ex i en köttfärssås eller chili con carne.)
Klappa in salt och peppar i den större, renskurna köttbiten och låt den ligga framme tills den är rumsvarm. Grilla den runt om i en grillpanna eller på utegrillen, lägg den i en ugnsform (eller flytta den till en svalare del av utegrillen), strö över örtkryddor och fortsätt tillagningen i ugnen tills innertemperaturen är ca 63˚ (rosastekt kött). Halvera tomaterna, salta, peppra och grilla dem i grillpanna eller på utegrillen. Strö över riven ost, timjan och persilja. Låt köttet vila i 10 min på en skärbräda, skär det i skivor och servera med grillade tomater, sallad och bröd.